JellyPages.com

.:namaku...:.

AHLAN WA SAHLAN

Sebuah blog yang tiada apa....cuma cebisan kenangan sepanjang kehidupan saya.

Semua cerita...mungkin tiada apa utk orang lain...tetapi amat berharga utk saya.

Thursday, April 16, 2009

Maha Suci Allah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
Atas kebenaran dari adik Shahibul Afzan dari Fakulti Pergigian di UIAM Kuantan...saya postkan entry ini dari blog dia.
Atas keizinan tersebut akak ucapkan ribuan terima kasih dan semoga hubungan silaturrahim kita berkekalan.
Pembaca bolehlah melawat blog adik ni di http://azansubuhkhamis.blogspot.com/

Allah telah berfirman di dalam al Quran:

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, iaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari seksa api neraka."
(Ali Imran: 190&191)

Benar, tidak ada sesuatu pun yang diciptakan Allah secara sia-sia. Segalanya mempunyai hikmah yang hanya mampu dibongkar oleh orang-orang yang berakal.

Siapakah orang yang berakal tersebut? Sebagaimana yang dinyatakan dalam ayat di atas, mereka itulah orang yang sentiasa mengingati Allah di mana sahaja berada serta memikirkan keagungan Allah melalui penciptaanNya.

Lihatlah kebesaran Allah dalam penciptaan buah-buahan dan sayur-sayuran ini. Subhanallah!

A sliced carrot looks like the pupil and iris of human eye...and yes, science now shows that carrots greatly enhance the function of eyes.

A tomato has four chambers and is red. The heart is also red and has four chambers. Research shows that tomatoes are good for the heart.

A walnut looks like a little brain, a left and right hemisphere, upper cerebrum and lower cerebellum. Even the wrinkles or folds on the nut just like the cortex. We now know that walnuts help to develop over 3 dozen neuro-transmitters for the brain function.

Kidney beans actually help to maintain the kidney function and yes, they look like exactly the human kidneys.

Celery, Bok Choy, Rhubarb and more look just like bones. These food specifically target bone strength. Bones are 23% sodium and these food are 23% sodium. If you don't have enough sodium in your diet the body pulls it from the bones, making them weak. These food replenish the skeletal needs of the body.


Avocadoes and pears target the health and function of the womb and cervix of the female - they look just like these organs. Today's research shows that when a woman eats 1 avocado a week, it balances hormones, sheds unwanted birth weight and prevents cervical cancers.

Figs are full of seeds and hang in two when they grow. Figs increase the motility of male sperm and increase the numbers of sperm cells to overcome male sterility.


Oranges and other citrus fruits look like the mammary glands of the female and actually assist the health of the breasts and the movement of lymph in and out of the breasts.

Onions look like body cells. Today's research shows that onions help to clear waste materials from all of the body cells. They even produce tears which wash the epithelial layers of the eyes.
Sweet potatoes look like the pancreas and actually balance the glycemic index of diabetics.

Olives assist the health and function of the ovaries. They look just like the ovaries.

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan??


5 comments:

iqbalsyarie said...

Subhanallah..thanks for da entry..mmg cabtik islam..

Muslimahsolehah said...

Betapa besar dan agungnya penciptaan Allah dalam serba serbi yg tak terfikir dek akal kita yg terbatas

Melawis said...

Ini yang den susah nak komen ni..den punya BI dulu ujian selalu dapat Durian n Epal aje.....hi..hi.tapi memang benarlah tidak Allah jadikan sesuatu itu sia-sia.Kita sebagai khalifah di bumi ini perlulah menyelidikinya agar bertambah iman di dada.

ASYIQ said...

Iqbal,
TQ dik...rajin singgah dan post komen. Kerja kak tetap bertimbun dan sibuk memanjaaaaaaaang tak pernah putus.

Sememangnya Islam itu indah...

MS,
Bila dah dibuat kajian barulah kita nampak kekuasaan Allah. Sebelum kajian berhasil kita tak pernah terfikir pun walau tanda2 dari sudut rupa dan strukturnya sama....

Subhanallah..

Melawis,
Ala..berlakon je tu...kononnya lah dia tak pandai BI. Post komen kat blog Paan Lee berabuk juga speaking london...he he.

Kat blog saya nak komen arab pun boleh...kamus arab masih ada kat rumah ni...

TQ sudi follow kak...

Hamba Ilahi said...

subahanaAllah maha suci tuhan sekalian alam.....

Pengikut ASYIQ